Je kent ze wel, van die collega’s die je niet hoort tijdens een vergadering, maar van wie je wel hun mening wilt horen. Zij voelen zich veelal minder comfortabel in een bijeenkomst en worden gemakkelijk overstemd door de extraverten. Hoe krijg je hen nu aan het praten tijdens een vergadering?

Wat doe je?
Introverte mensen vinden het prettig als zij nieuwe informatie eerst even tot zich door kunnen laten dringen. Als je dus een mening van hen wilt, zorg dan dat zij hierover na kunnen denken. Vooraf aan de vergadering vraag je hen bijvoorbeeld om een mening te vormen over de agendapunten. Introverte mensen houden er minder van om in de belangstelling te staan, hen plotseling het woord geven tijdens een vergadering is een minder goed idee. Ze kunnen hierdoor dichtklappen en dat vinden ze niet prettig. Door hen vooraf te vragen zich een mening te vormen over het onderwerp, voorkom je eerder dat zij dichtklappen.

Wist je dat…?
Wist je dat introverte mensen veelal goede luisteraars zijn? En dat zij pas iets zeggen als het daadwerkelijk iets toevoegt aan dat wat er al is gezegd? Dat zij minder goed zijn in ‘koetjes en kalfjes’ maar dat dat niet betekent dat zij niet sociaal zijn. Dat zij meer te porren zijn voor een inhoudelijk gesprek met diepgang.

Waarin herken jij jezelf meer; in een introvert persoon of een extravert persoon? En wat helpt jou om je mening te geven in een groep?