De kaart is niet het gebied, wat betekent dat nu en wat heeft dat met communicatie te maken? Dat vertel ik je onder andere in mijn vlog.

Wanneer je naar een landkaart kijkt dan zie je waar de landsgrenzen lopen, de rivieren stromen en de steden liggen. Wanneer je inzoomt in het gebied bijvoorbeeld al zoals bij Google street of als je in het gebied zelf bent, dan krijg je veel meer informatie. Je ziet wat voor gebouwen er staan, welke natuur er is en wat voor mensen er wonen. 

Zo is het ook met communicatie. Wanneer je iemand spreekt dan zie je de persoon en je hoort de woorden. Je weet echter niet welke gedachten, normen en waarden, herinneringen, ervaringen etc. deze persoon heeft. Maar wanneer je in gaat zoomen, door vragen te stellen, dan krijg je veel meer informatie.

Bekijk de vlog waarin je hoort hoe je de kaart van de ander beter kunt lezen

Wat ook nog al eens ruis op levert in communicatie, is dat we aan dezelfde woorden een andere betekenis geven. Wat voor jou een leuke stad is – omdat er veel horeca en uitgaansgelegenheden zijn – is voor mij helemaal niet leuk omdat ik van cultuur en musea houd. Terwijl in dezelfde stad zijn, beleven we haar anders. 

Wanneer je communiceert is het hier dus ook weer belangrijk dat je doorvraagt. Wat betekent het woord leuk voor jou? Zodat je voorkomt dat je het gaat invullen voor een ander en bedrogen uitkomt. Dus voordat je een aanname doet, doe dan eens gek…. en stel een vraag. Vraag door, net zo lang tot helder is wat de ander precies bedoelt.