Ben jij iemand die problemen vaak buiten zichzelf legt, of zie jij jezelf meer als onderdeel van de oorzaak en daardoor ook als onderdeel van de oplossing? Wanneer je problemen buiten jezelf legt, heb je geen grip meer op de situatie. Het ligt namelijk niet aan jou maar aan de ander. Dat kan als een comfortabele positie voelen, totdat je ontdekt dat je hierdoor het leven van anderen leidt.

Als je besluit om naar je eigen aandeel in het geheel te kijken, dan kun je je best doen om de gewenste situatie alsnog te bereiken. Als je het bijltje erbij neergooit en met je vinger naar de ander wijst, dan gebeurt er meestal niet zo veel en zit je veelal met een onvervuld gevoel. Je doel is namelijk niet bereikt of er is schade aangericht bij het behalen van je doel door bijvoorbeeld een verstoorde relatie.

Of je iemand bent die zichzelf als onderdeel van de oplossing ziet, dat hoor je in mijn vlog. Ik kan je vertellen dat ik lang in mijn leven problemen buiten mezelf legde. Ik was me toen nog onbewust van de kracht die het heeft als je besluit als je echt verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen gedrag én voor de reacties die je krijgt.

 

 

Denk jij vanuit oplossingen en hoe herken je dat?

Laat me weten of je een situatie herkent waarin je besloot om naar je eigen aandeel te kijken en wat de uiteindelijke uitkomst daarvan was.