Hoe gedraag jij je in verschillende situaties waarmee je op dit moment te maken hebt? Gedraag je je als iemand die zichzelf ziet als onderdeel van de oorzaak of leg je problemen buiten jezelf?

Een aanname die je kunt doen is dat elk gevolg een onderliggende oorzaak heeft. Dit betekent dat de resultaten die je vandaag boekt, worden veroorzaakt door iets wat jij of iemand anders eerder deed. Als je bijvoorbeeld merkt dat je medewerkers niet meer betrokken zijn bij je organisatie dan kan dat komen omdat in het verleden medewerkers nooit zelf beslissingen mochten nemen.

Iemand die denkt vanuit het gevolg die legt de oorzaak bij anderen, je bent de macht kwijt, je probeert je gedrag te rechtvaardigen en geeft anderen de schuld. Je ziet niet in dat je keuzemogelijkheden hebt en je speelt waarschijnlijk de rol van slachtoffer of passieve toeschouwer van je eigen ervaringen. Jij kon er niets aan doen het lag aan iets of iemand anders.

Iemand die denkt vanuit de oorzaak die ziet zichzelf als onderdeel van die onderzaak, je excuseert jezelf niet. Je neemt verantwoordelijkheid, je vraagt je af wat je anders kunt doen of welke les je kunt leren. Je neemt je lot in eigen hand.

Hoe herken je nu of je denkt vanuit het gevolg of vanuit de oorzaak? 
In onderstaande quiz vind je een aantal uitspraken, geef aan of het een uitspraak is van het gedrag van een ‘gevolgmens’ of een ‘oorzaakmens’. Je herkent direct of jij meer problemen buiten jezelf legt of dat je ook bereid bent om naar je eigen aandeel in het geheel te kijken.

 

 Uitspraak  Oorzaakmens   Gevolgmens 
 1. Niet nu, ik wil tijd hebben om over mijn antwoord na te denken.    
 2. Je maakt me zo kwaad. Geen wonder dat ik gestrest ben!    
 3. Sorry, meester, het kwam door hem dat ik dat deed.    
 4. Dankjewel, ik kom graag naar je feestje. Ik moet alleen de vertrektijden van de trein nog uitzoeken.    
 5. Ik moet elk weekend bij mijn ouders op bezoek gaan, omdat ze me een schuldgevoel bezorgen als ik dat niet doe.    
 6. Zodra ik met dit project klaar ben, neem ik vakantie.    
 7. Ik heb een zware hypotheek, dus ik moet dit werk wel doen; het is de enige manier om mijn aflossingen te betalen.    
 8. Het is een zonnig dag, dus ik ga in de tuin zitten en mijn artikelen lezen.    
 9. Ik ging pas weg toen ik klaar was, ook al werden de kinderen ongeduldig.    

 

De antwoorden vind je hieronder.

 

Uitspraken 'Oorzaakmensen'

Lees hier welke uitspraken 'Oorzaakmensen' geven

Antwoorden

Uitspraak 1
Uitspraak 4
Uitspraak 6
Uitspraak 8
Uitspraak 9

Uitspraken 'Gevolgmensen'

Lees hier welke uitspraken 'Gevolgmensen' geven

Antwoorden

Uitspraak 2
Uitspraak 3
Uitspraak 5
Uitspraak 7
                     

Een spreker die controle neemt over de situatie, bewuste keuze maakt over wat hij wil doen en wanneer, gebruikt veelal de woorden als ‘ik wil’, ‘ik kan’ of ‘ik kies ervoor om’. Omgekeerd, wanneer de spreker zich als ‘gevolgmens’ gedraagt, is de controle bij de spreker weg en hoor je termen als ‘ik moet’, ‘ik behoor’ enzovoort. 

Wil je meer het stuur van je leven in eigen handen nemen en patronen doorbreken waardoor je meer bereikt wat jij graag wilt? Neem dan contact met mij op. Ik help je om een bovenste beste communicator te zijn die keuzes maakt die goed voor jou zijn.