Feedback geven is een containerbegrip geworden. We verwarren het vaak met je mening geven, iemand corrigeren, iets gedaan krijgen of iemand een standje geven. Ergens niet omheen draaien en de confrontatie aangaan kan voor beiden de lucht klaren. Maar dit wordt niet bedoeld met feedback geven. 

Feedback geven is met iemand delen wat je waarneemt, gekoppeld aan het effect dat het op je heeft. En waarom vinden we het zo moeilijk om feedback te geven? We vatten dingen vaak persoonlijk op (dat komt vaak door de manier van feedback geven). En daarbij vergeten we dat feedback geven gaat over wat we doen en niet over wie we zijn

Als je wilt dat je feedback echt aankomt is het belangrijk dat je bij de feiten blijft. Wat zie je, welk gevoel roept dat bij je op, welk effect heeft het op je en welk gewenst gedrag zou je willen zien. Op deze manier draagt feedback bij aan het verbeteren van de samenwerking en het behalen van organisatiedoelstellingen.

Wat zijn nu drie veel voorkomende valkuilen? en hoe ondervang je die?

Valkuil 1
Veralgemeniseren
Wanneer je feedback geeft is het belangrijk dat je dit concreet doet. Voorkom containerbegrippen; een begrip zonder afgebakende betekenis waaraan de ander zelf invulling kan geven. Zoals bijvoorbeeld: Ik vind dat je je werk niet goed aflevert. Zowel ‘je werk’ als ‘niet goed’ zijn algemene begrippen en kan de ander op zijn eigen manier interpreteren. Leg duidelijk uit wat je bedoelt. “Ik zag dat je email over de werkbespreking veel taalfouten bevatte en dat komt op mij onprofessioneel over.”
Hierdoor krijg je veel minder snel discussie over de inhoud van je feedback. Je benoemt heel concreet wat je opvalt.

Valkuil 2
Vergelijken met een collega
Bij feedback geven ontstaat de neiging dat je er anderen ‘bij’ gaat halen om je eigen argument kracht bij te zetten. Jij bent bijvoorbeeld niet de enige die vindt dat er veel taalfouten in de email stonden, dat vinden andere collega’s ook. Voor de ontvanger kan het minder prettig zijn om te horen dat anderen hier net zo over denken. Je feedback voelt dan meer aan als een aanval. Er kan een discussie ontstaan over wie dat nog meer zo ervaart.

De werking van je feedback neemt af en het gaat alleen nog maar over de inhoud van je boodschap, terwijl je juist wilde teruggeven wat het gedrag van de ander met jou doet. Bij feedback geven gaat het over jouw gevoel en welke uitwerking het gedrag op jou heeft, dat is wat je overbrengt. Als anderen daar ook last van hebben, dan mogen ze dat zelf vertellen. 

Valkuil 3
Adviseren
Om verschillende redenen willen we een ander graag vertellen hoe ze iets moeten aanpakken of veranderen. De beste stuurlui staan aan wal, zal ik maar zeggen. Meestal adviseren we zonder met de ander af te stemmen of de persoon in kwestie wel op dit advies zit te wachten. Je kan dus snel op weerstand stuiten wanneer je adviseert. Of de ander legt je advies gemakkelijk naast zich neer. Door te benoemen wat het gedrag met je doet, blijf je dichtbij jezelf en kan de ander zelf bepalen of dit een gevoel is dat hij wil oproepen met zijn gedrag. Je vergroot de kans op gewenst gedrag in de toekomst.

Wat helpt is dat je goed nadenkt waarom je de persoon in kwestie feedback wilt geven. Welk doel heb je ermee en hoe bereik je dat het beste?

Wat is voor jou een grote valkuil in feedback geven? Ik ben heel benieuwd naar je ervaring.