De meeste van ons hebben ze; beperkende overtuigingen. Ik ook, en ik leer ze gelukkig steeds beter los te laten. Dat wil zeggen, ik ben me bewust dat ik ze heb en doe mijn best om er geen betekenis meer aan te geven. Die gedachten beperken me namelijk echt en ik weerhoud mezelf ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Dat herken je ongetwijfeld.

Een beperkende overtuiging is een gedachte die je vertelt dat je iets niet kan of nog niet goed genoeg bent, dat iets niet hoort of dat je iets moet omdat iedereen dat doet. Een gedachte die meestal niet iets toevoegt aan je gevoel van eigenwaarde en gevoel van vrijheid.

 

 

Bekijk mijn vlog en hoor 5 tips over hoe je beperkende overtuigingen ombuigt

De gedachten zelf betekenen eigenlijk niets, want je hebt ze zelf gecreëerd en je kan ze dus ook zelf weer loslaten. Nu is dat laatste veelal een hardnekkig proces, omdat de overtuiging vaak diepgeworteld zit. Die wordt namelijk opgebouwd door bijvoorbeeld opvoeding, cultuur, ervaringen en herinneringen en is dus al heel wat jaren een waarheid voor je.

Door je bewust de vraag te stellen of de overtuiging die je hebt eigenlijk nog wel een waarheid voor je is, kun je besluiten om er anders mee om te gaan. En kun je datgene doen wat wél bijdraagt aan je zelfrealisatie.

Laat me weten welke beperkende overtuiging jij hebt en waar je graag anders mee om wilt gaan.